fbpx skip to Main Content

Wat hebben burn-out, verwachtingen en
een nieuw jaar met elkaar te maken?

Burn-out, verwachtingen en een nieuw jaar!
31 december 2018

Oud & Nieuw komt vaak met een reflectie op het oude jaar en verwachtingen en goede voornemens voor het jaar dat komen gaat. Er wordt weleens gezegd dat als je in het verleden leeft, je leeft in spijt. Als je in de toekomst leeft, leef je in angst. Alleen in het hier en nu ben je wie en wat je bent. Een thema wat al mijn hele leven speelt zijn verwachtingen. Aansluitend op de vorige zin zijn de verwachtingen een teken van leven in angst. Maar leggen anderen mij verwachtingen op of leg ik ze mijzelf op? Mijn burn-out proces heeft mij steeds beter geleerd om met verwachtingen om te gaan. En daar ben ik dankbaar voor!

Vanavond vier ik weer Oud & Nieuw met mijn gezin en lieve vrienden. Samen bespreken we met de kinderen wat we zullen gaan eten, wie de oliebollen of de champagne haalt en bekijken we hoe de avond én nacht verder verloopt. Dat we dit nu samen doen was voor mij niet altijd vanzelfsprekend. Ik was iemand die het voor iedereen heel goed wilde doen, een echte pleaser. Voor mij moest zo’n avond perfect verlopen en hield me vooral  bezig of de mensen om mij heen zich fijn voelden. Het vermogen om je in dienst te stellen van een ander is een grote kracht, maar weet dat je daarbij één heel belangrijk persoon vergeet: JIJ ZELF! Zo die kwam behoorlijk hard aan toen ik dat besefte!

Na een geweldige avond aftellen tot het twaalf- uur- moment is het opeens 2019. We zijn een jaar verder, een nieuw jaar begint. Jarenlang is het in onze familie traditie om op 1 januari  overdag naar mijn ouders en mijn schoonouders te gaan. Al jaren deden we dat en het voelde als iets wat ‘gewoon’ zo hoorde. We gaan bij elkaar langs  om elkaar een gelukkig Nieuwjaar te wensen. Dat  hoort dan toch zo? Het zijn systemen die in mijn families zijn ontstaan door de jaren heen. Ik merkte vorig jaar rond deze tijd dat ik me hier niet meer fijn bij voelde. Ook aan mijn kinderen zag ik, dat ze na het lange opblijven van de avond ervoor, liever in hun pyjama op de bank bleven zitten in plaats van de auto in om overal langs te gaan. Even terug naar mijn gedachtegang vorig jaar. Ik vroeg mezelf op die 1 januari af: “Wat heb ik nu nodig?” Een vraag die Flo en ik maar al te graag gebruiken. Die vraag werkt altijd! Bij mij kwam er toen namelijk naar boven dat ik dolgraag met mijn vriend en kinderen thuis wilde zijn en zelf wilde ervaren hoe die dag zonder verplichtingen en verwachtingen zou verlopen.

Het ging niet vanzelf, maar ik voelde van binnen wat ik nodig had en daar wilde ik naar luisteren. Ik ben niet naar mijn ouders én schoonouders gegaan om Gelukkig Nieuwjaar te wensen. Poeh! Wat er wel niet door mijn hoofd ging toen ik belde dat we dit jaar oversloegen. Paniek! De gedachten die door mijn hoofd spookten liepen uiteen van dat ik mijn ouders in de steek liet op 1 januari, ik wel andere leuke dingen deed tot de gedachte dat ik egoïstisch zou zijn als ik niet zou gaan.

Het mooiste aan deze hele herinnering  is de reactie van mijn moeder, die mij blij verraste. Weet je wat ze zei: “Wat goed lieverd dat je voor jezelf en je gezin kiest, we zien jullie van de week echt nog wel een keertje.” Toen besefte ik me heel goed dat ik die verwachting mezelf had opgelegd. Sindsdien herken ik een patroon bij mijzelf  dat ik verwachtingen mezelf opleg en ik mijzelf verplicht voelde om te gaan. Juist door in gesprek te gaan en je grenzen en keuzes aan te geven, blijf je trouw aan jezelf.  En ja de ene keer gaat dat makkelijk dan de andere keer, maar de mensen die echt van je houden gunnen jou dat je jezelf op nummer 1 zet!

Nu doe ik op 1 januari wat voor mij fijn voelt; lekker heel lang in pyjama met mijn vriend en zoons  films kijken, een puzzel van 1000 stukjes maken en een koude winterwandeling. Het kan ook nog zo zijn dat we toch een bezoekje brengen bij ouders of schoonouders, als we daar spontaan zin in hebben. Nu voelt het als mijn beslissing, mijn keuze en niet als een verplichting! Hoe heerlijk is dat!

Ik wil wel even benadrukken dat het antwoord op de vraag: “Wat heb ik nu nodig?” niet zomaar naar boven komt. Tijdens mijn burn-out proces en nu nog steeds had ik echt tijd voor mezelf nodig. Ik plan deze “me-time” bewust in! Ik kruip met een dekentje op de bank om een tijdschrift te lezen, ik neem een uitgebreid bad of ga een dagje naar de sauna. Juist in deze drukke periode met veel familie en vrienden kunnen deze momenten zo waardevol zijn. Weet ook dat tijd met je familie en vrienden heel fijn kan zijn en dat het niet perse op 1 januari of tijdens deze drukke periode hoeft.

Wellicht heb jij voor 2019 verwachtingen. Misschien helpt het om deze verwachtingen te gaan zien als verlangens of goede voornemens. Ik neem mij in ieder geval voor om deze verwachtingen goed in de gaten te houden. Ik stel mezelf nu vaak de volgende vragen: “Verwacht een ander dit van mij? Of leg ik die verwachtingen mijzelf op?”

Een van onze voornemens is dat Flo en ik nog meer plezier gaan maken dan in 2018! We hebben zo veel plezier in het werk wat we doen. De foto bij deze blog is daar een goed voorbeeld van. Wij vinden deze foto geweldig! Op deze foto hebben we echt zoveel lol samen!  Daar gaan wij voor in 2019! Jou wensen we ook een mooi jaar toe, met gezondheid, liefde en lol en dat al je verlangens uit mogen komen!

Wat is jouw goede voornemen wat betreft verwachtingen voor 2019? Laat het ons weten via een mail of tag ons op Instagram.

Liefs Han

Back To Top